Nieuwpoortkade 2a, Amsterdam
+31 20 60 60 700
receptie@davincibedrijvenhuis.nl

Historie

Het markante pand aan de Haarlemmerweg is eind jaren ’30 gebouwd in opdracht van de firma Willem van Rijn (distributeur van het Duitse merk Bosch in Nederland) en is ontworpen door architect B. Merkelbach. Op de foto uit 1938 is te zien hoe de fundering is aangelegd. Op de andere foto wordt op 22 april 1939, onder toeziend oog van zijn vader, de symbolische eerste steen gelegd door Gerardus Balthazar Bouwer jr, de zoon van de toenmalig directeur van Bosch Nederland.

Hieronder twee fraaie foto’s van het pand, kort na de voltooiing van de eerste bouw in 1939. Op de eerste foto op de hoek rechts vooraan het bedrijf Willem van Rijn Automaterialen. Op de tweede foto (bron: Stadsarchief Amsterdam, vervaardiger Polygoon) kijken we op de hoek van het pand waar nu de graffiti-schildering van Leonardo Da Vinci staat (gemaakt door Miguel Visser, beeldend kunstenaar en een van de vele huurders bij Da Vinci).

In de jaren ’60 is het pand voor de eerste keer uitgebreid (architect P. Elling). Op de volgende foto is aan de kleur van het dak goed het verschil te zien tussen de oorspronkelijke bouw (donker dak) en de tweede aanbouw (licht dak). De toren bestaat nog helemaal niet, deze werd pas in de jaren ’70 toegevoegd bij de tweede grote verbouwing:

Op de volgende foto uit 1972 (bron: Stadsarchief Amsterdam) zien we het pand voor het eerst volledig inclusief de toren die ontworpen is door architect K. Visser. Het bedrijf heeft tot 1987 dienst gedaan als hoofdkantoor van Bosch Nederland. Op het hoogtepunt werkten er zo’n 300 werknemers.

De volgende foto (bron: Stadsarchief Amsterdam, vervaardiger Alfons Holslag) is genomen in 1992, een paar jaar voordat het pand omgevormd werd tot het Da Vinci Bedrijvenhuis. Leuk detail is de vonkende bougie bovenop het pand. Hoewel deze bougie er op de foto klein uitziet, was deze maar liefst 6 meter hoog, en hij gaf ook echt licht. 

In 1996 is het gebouw verkocht door de firma Willem van Rijn, en sindsdien wordt het gebruikt in de huidige functie als verzamelpand voor creatieve bedrijven. Het bedrijvenhuis is vernoemd naar Leonardo da Vinci (1452 – 1519) omdat hij een symbool is voor onze doelgroep: mensen die zich bezighouden met ambacht, kunst en wetenschap, die creatief zijn in een brede zin van het woord.