Nieuwpoortkade 2a, Amsterdam
+31 20 60 60 700
receptie@davincibedrijvenhuis.nl

Historie

Het markante pand aan de Haarlemmerweg is eind jaren ’30 gebouwd in opdracht van de firma Willem van Rijn (alleenvertegenwoordiger van het Duitse merk Bosch in Nederland) en is ontworpen door architect B. Merkelbach. Op de foto uit 1938 is te zien hoe de fundering is aangelegd. Op de andere foto wordt op 22 april 1939, onder toeziend oog van zijn vader, de symbolische eerste steen gelegd door Gerardus Balthazar Bouwer jr, de zoon van de toenmalig directeur van Bosch Nederland.

Hieronder een fraai aanzicht van het gebouw met Bosch op de gevel en op de hoek rechts vooraan het bedrijf Willem van Rijn Automaterialen

In de jaren ’60 is het pand voor de eerste keer uitgebreid (architect P. Elling). Op de volgende foto is aan de kleur van het dak goed het verschil te zien tussen de oorspronkelijke bouw (donker dak) en de tweede aanbouw (licht dak). De toren bestaat nog helemaal niet, deze werd pas in de jaren ’70 toegevoegd bij de tweede grote verbouwing (architect K. Visser). Het bedrijf heeft tot 1987 dienst gedaan als hoofdkantoor van Bosch Nederland. Op het hoogtepunt werkten er zo’n 300 werknemers.

In 1996 is het gebouw verkocht door de firma Willem van Rijn, en sindsdien wordt het gebruikt in de huidige functie als verzamelpand voor creatieve bedrijven. Het bedrijvenhuis is vernoemd naar Leonardo da Vinci (1452 – 1519) omdat hij een symbool is voor onze doelgroep: mensen die zich bezighouden met ambacht, kunst en wetenschap, die creatief zijn in een brede zin van het woord.